Regler for brug af stillads

Henter data...

Stilladser Her på siden finder du generel vejledning om god praksis i håndtering og brug af stilladser. Vejledningen er udarbejdet af Stigefabrikken.dk ApS med faglig bistand fra en række af vores leverandører. Indholdet tager udgangspunkt i DS/EN, hvilket betyder, at det er en europæisk standard, der har status som dansk standard.

Før du påbegynder enhver form for arbejde i højden, bør du gennemlæse producentens og leverandørens opstillingsvejledning til opsætning og brug af stillads, der klart skal beskrive, hvordan stilladset bør anvendes. Vær opmærksom på, at der kan være forskel på fremgangsmetoderne, mærkerne imellem, og at der kan være forskel på, om du har et foldestillads, rullestillads, bukkestillads, byggestillads mv.

Sådan er reglerne for brug af stillads...

 1. Gelænder og fodlister skal anvendes ved ståhøjder fra 2,0m.
 2. Fra 2m ståhøjde og op er der krav om både ind- og udvendig gelænder, på stilladstrapper.
 3. Størrelsen på støtteben afhænger af producenten og du kan få vejledning hos vores kundeservice for info herom.
 4. Folde- og rullestillads regler: Afstanden mellem to platforme må maks. være 2,25 m. Den første platform må dog være placeret maks. 3,4m over stilladsets underlag.
 5. Alle fastmonterede stilladser skal være forsynet med sikkerhedsskilt, jf. AT bekendtgørelse nr. 727 (29. juni 2004). Der skal på dette skilt være information om stilladsklassen og stilladsets anvendelsesform.
 6. På stilladser, der er højere end 5 meter og længere end 10 meter, og som skal benyttes af flere end 2 personer samtidigt, være separate opgangsfelter, jf. AT bekendtgørelse nr. 727 (29. juni 2004).
 7. Overgår stilladshøjden 10,5m ved udendørs brug, er der krav om at stilladset fastgøres til væg.
 8. Stilladser må kun opstilles fast og bæredygtig underlag.
 9. Hjul skal være forsynet med en bremsemekanisme.
 10. Opnår stilladset en ståhøjde på over 3 m, skal opstillingen ske under ledelse af en særlig sagkyndig person og ydermere skal de ansatte have gennemgået den særlige uddannelse for stilladser.
Stillads opstilling
Bemærk: Før et stilladsopsætning, skal underlaget undersøges og vurderes: Kan det optage den belastning, som stilladset påvirker underlaget med - og er det forholdsvis plant, således at stilladset kan stå godt og sikkert.

Er underlaget IKKE egnet, er der mulighed for at benytte forskellige fundamenteringstyper ved forskellige søjletryk. Disse hjælpemidler kræver dog indgående kendskab til søjletryk, forankrings- og afstivningsmetoder m.m., hvorfor vi i stedet beder dig ringe til vores kundeservice for råd og vejledning ved tvivlstilfælde.

 

Certificering og godkendelser for stilladser

Alle stilladser på Stigefabrikken.dk er godkendt efter de gældende regler på det danske marked.

Da Sverige har strengere standarder for godkendelse af stilladser, har vores to Svenske udbydere producenter lidt anderledes formalia at følge.

Opbevaring, vedligehold, kursus og kontrol af stillads

Opbevaring af stillads: Hvordan bør et stillads opbevares?

Vedligehold af stillads: Hvordan gør man?

Stilladskursus: Hvornår skal man have stilladskursus?

Ved opstilling af stilladser, der er højere end 3 meter (ståhøjde), skal du have gennemført en stilladsuddannelse forud for opstillingen. Et stilladskursus tager seks uger og kan tages på et AMU-center. Er du ledig, betales kurset typisk af det lokale jobcenter. Faglærte og ufaglærte kan få tilskud til betalingen, imens personer, som har en videregående uddannelse betaler fuld pris.

Kontrol af stillads

Tekniske hjælpemidler som stiger og stilladser skal kontrolleres i henhold til producentens anvisninger, dog minimum 1 gang om året. Dog bør du også i forbindelse, ved daglig håndtering, efterse alle stilladskomponenter for fejl og mangler.

Blandt de ting, som skal efterses for skader og brud er:

 • Bolte og møtrikker.
 • Rammer, diagonaler og horisontaler (og disses klør).
 • Dæk, traller og lemme (ramme, finér, hængsling mv.)
 • Diverse samlinger og svejsninger.
 • Hjul og stabilisatorer.

Priser: Hvad koster et stillads?

Når du skal købe et nyt stillads, er det vigtigt at have fokus på hvad der er inkluderet i prisen. Det er altså ikke muligt at sammenligne to priser, ud fra et stillads højde. De væsentligste punkter at have i betragtning, er om prisen inkluderer stilladssider, fodlister, støtteben (samt længden på støttebenene), samt antal arbejdsplatforme (og er de med elle uden lem). Priserne på Stigefabrikken.dk vises både inkl. og ekskl. moms.

Levering af stilladser købt på Stigefabrikken.dk

På langt de fleste stilladser levere vi indenfor 1-2 dage og der er gratis levering på alle vores produkter, til fastland og brofaste øer.

Stillads regler  

Note: Ved køb af stilladser på Stigefabrikken.dk medfølger montagevejledninger, uanset producent.

Vær opmærksom på at denne vejledning ikke er 100% fyldestgørende og det er nødvendigt at sætte sig ydereligere ind regler lovkrav til stillads for specifikke situationer, stilladstyper og stilladsarbejde generelt.

Mere info om regler for brug og opstilling af stilladser

På følgende links kan du finde yderligere informationer omkring brug af stilladser på arbejdsmarkedet.