Hvor høj skal stigen være?

Henter data...

Har du svært ved at finde ud af, hvor høj, din stige skal være, er der hjælp at hente hos Stigefabrikken.dk. Herunder får du en række retningslinjer at gå efter, når du skal finde den rigtige størrelse på din stige.

Hvor mange trin skal en stige have?

Især håndværkere har det med at bede om 4-, 6- eller 8-trins stiger, uden at spørge ind til den reelle højde af stigerne. Det resulterer somme tider i, at de får en stige, som er enten lavere eller højere end den, de havde før.

Der er nemlig ikke nogen "standard" for afstanden mellem trinene på stiger, og derfor giver det meget mere mening at bede om en stige med en "ståhøjde" på X frem for en stige med Y trin. Ved du, hvor højt oppe, du skal arbejde, er det derfor det første mål, du bør oplyse til vores medarbejdere i kundeservice.

Du bør som hovedregel holde dig fra at "sjusse" dig frem til et mål. Kan du nå, bør du måle med tommestok eller målebånd. Kan du ikke nå, findes der digitale tommestokke og afstandsmålere, du kan bruge.

Vil du have en stige magen til den/dem, du allerede har, er det vigtigt, at du fortæller os, hvilket fabrikat - og også gerne hvilket varenummer denne stige har. Oftest kan du finde disse informationer på et klistermærke langs én af vangerne på stigen.

Hvordan måler man, hvor høj en stige skal være?

Måden hvorpå man udregner, hvor høj en stige skal være, er forskellig alt efter typen af stige, du skal bruge. Er det en klatrestige, er der en simpel formel, du kan bruge, er det en fristående stige, er der en ganske enkel måleteknik, du kan benytte.

Fritstående stiger

herunder, wienerstiger, trappestiger, foldestiger, multistiger o.lign.

Tag blot en tommestok, hold den op til loftet eller emnet, du skal arbejde ved, og se så, hvor højt der er. Længden af den udskudte tommestok svarer til platformshøjden, du skal bruge.

Sørg for, at armen, du holder tommestokken i, er let bøjet, som hvis du skulle arbejde, male, eller hvad du nu skal.

Klatrestiger

herunder, enkeltstiger, hejsestiger, skydestiger o.lign.

Ved klatrestiger er det vigtigt, at vinklen på din stige er korrekt (hældningsvinkel på ca. 1:4 eller 75 grader).

Sørger du for at stille stigen korrekt, vil du kunne regne ud, hvor høj den skal være, ved at bruge følgende lille formel:

Lodret højde* / 0,9 = Stigens længde

Eksempel:

Jeg har 4 meter (lodret højde) fra terrasseoverflade til mit overvågningskamera, som skal have skiftet batteri.

400 / 0,9 = 4,44 meter

 

Stigen, jeg skal bruge, for at komme 4 meter op, er altså 4,44 meter lang.

* Afstanden fra gulv til stedet på væggen, din stige skal ramme