Guide til opmåling af din nye trappe

Er du ved at renovere eller bygge nyt? Og mangler du en trappe til at forbinde stuen med 1. salen? Så vil vores guide hjælpe dig til den helt rigtige trappe så den passer til dine mål og ikke mindst behov uanset om det er til indendørs, udendørs, i hjemmet eller på lageret.

 

Overblik:

- Hvordan måler jeg op til min nye trappe?

- Hvilket trappeforløb skal jeg vælge?

- Hvilken trappe skal jeg vælge?

- Gå på opdagelse i vores trappeunivers

- Husk vedligholdelsen af din nye trappe

Hvordan måler jeg op til min nye trappe?

Før vi finder ud af, hvilken type trappe der passer bedst til dine behov, så skal vi havde kendskab til hvor meget trappen egentlig må fylde. 

Lad os starte med at finde dine mål. 

 

Før du går i gang - dét skal du bruge:

 

  • Skriveblok
  • Kuglepen eller blyant
  • Målebånd eller tommestok

 


1. Start med at måle højden på trappen

 

Højden på trappen kalder vi også "lodret højde, repos" andre kalder det etagehøjde. Kært barn har mange navne. Som du kan se på tegningen, så går denne højde fra dit gulv og helt op til reposet. Bemærk at det øverste trin her ikke går til reposet, da man bevæger sig fra sidste trin op på reposet. 

Når du måler denne højde, så hver ekstra opmærksom på skævheder i dit gulv. Så mål gerne forskellige steder, så du er sikker på om du skal tage højde for skævheder i gulvet. Hvis gulvet er skævt, så tag udgangspunkt i maks målet, altså den højeste lodrette højde. 

I vores trappekategorier kan du filtrere efter "lodret højde, repos". Husk at alle vores trapper er justerbare i højden, så selvom du ikke har lofthøjde på standardmål, så kan vi helt sikkert finde en trappe, der kan tilpasses til din lodret højde. 


2. Mål hullet til trappen

 

Har du allerede hullet til din nye trappe? Så måler du bredden og længden på indersiden af hullet. 

Har du ikke hullet til din nye trappe eller har du mulighed for at udvide dit nuværende trappehul, så find en trappe som passer til de resterende mål (udladning og lofthøjde) og skab derved større fleksibilitet med hulmållet. Det giver et større udvalg af trappevarianter. 

Bemærk: Se den gule markering på tegningen. Vi anbefaler 200 cm fra kanten af hullet og lodret ned med en vinkel på 90 grader (direkte ned) til trinnet. Dette er for at undgå at slå hovedet op i loftet ved brug af trappen. 

 

Eksempel:

I dette eksempel er der valgt en kvartsvingstrappe med 14 trin.

De sorte pile og tal viser trappens mål. De røde pile og tal viser hulmålets/trappehullets størrelse.

Hulmålet skal være min. 7 cm bredere end trappen inkl. gelænder. Monteres der gelænder på begge sider af trappen, skal hullet være min. 10 cm bredere.


3. Hvor dyb må trappen være?

 

Trappedybden kalder vi udladning som du også kan se på tegningen. 

Udladningen giver dig også et indblik i om du plads til en hovedtrappe eller om vi er mere ude i en pladsbesparende trappe. Jo mere pladsbesparende trappen skal være, desto mere hældning er der ofte også på trappen. En højere hældning kan give lavere komfort til trappen, men her kan du så vælge forskellige typer trin, som kan øge komforten på trappen afhængig af dine behov. 

Udladning har en betydning for trinnets dybde og din trædeflade, når du går på trappen. 

Hvis trinets dybde er over 18 cm, giver det en god komfort, og en hovedtrappe har typisk trin med en dybde på over 21 cm.

Hvis du ønsker en trappe, der sparer meget plads, kan trinets dybde være mindre end 18 cm. Der findes dog trapper med særlige trin, kaldet kotelettrin eller vendbare trin, som på grund af deres design stadig kan have en komfortabel dybde på over 18 cm.

Trinets dybde har også betydning for, hvor meget plads trappen optager i rummet, altså udladningen.


4. Hvor bred må trappen være?

 

Trappebredden er den samlede bredde af trappen, målt fra den yderste kant af den ene vange til den yderste kant af den anden vange. Vangerne er de lodrette sider, som trinene er fastgjort til, og denne måling inkluderer også eventuelle gelændere. Trinbredden refererer derimod kun til den vandrette del af trinnet, altså selve overfladen, man træder på.

For at måle trappebredden skal du først bestemme placeringen af trappen. Hvis der allerede er et hul i etageadskillelsen, skal du bruge hulmål bredden som du målte tidligere. For at sikre, at der er plads til fingrene ved håndlisten, skal trappen være mindst 7 cm smallere end hullets bredde. Hvis der er gelænder på begge sider, skal trappen være 14 cm smallere end hullets bredde. 

Hvis du først skal til at lave hullet, er det lidt lettere. Her skal du bare sørge for, at hullet bliver 7 cm bredere end trappen, eller 14 cm bredere hvis der er gelænder på begge sider. For at visualisere hvor meget plads trappen vil optage, kan du bruge malertape til at markere trappens bredde på gulvet. Dette giver dig en god fornemmelse af, hvor meget trappen vil fylde.

Husk at de 7 cm og 14 cm er vejledende, da det kan variarer efter type trappe og om gelænderet fylder indvendigt- eller udvendigt i henholdt til trinnet. 


5. Hvad skal du være særlig opmærksom på?

 

Skråvægge kan påvirke, om der er plads til trappen. Det anbefales, at der er en frihøjde på mindst 200 cm fra skråvæggen (eller loftet) lodret ned til trinnet under.

For at sikre, at trappen passer, kan du markere trappens mål på gulvet med malertape og trinnene på væggen. På den måde kan du tydeligt se og måle, om der er plads nok.


Hvilket trappeforløb skal jeg vælge?

Nu har du fået målt op til din nye trappe, så er næste skridt, at du skal vælge hvilken type forløb din nye trappe skal have. Husk målene på vores trapper finder du enten under manualer eller specifikationer på de enkelte varianter. Det findes under produktbilleder, når du er inde på en trappevariant. 

 

Ligeløbstrappe

Dette forløb betegnes ved at trappen er ligeudrettet. Det kan være alt fra store trapper til hemsetrapper. Så her er det muligt at finde noget meget pladsbesparende, men derimod også en trappe med god komfort grundet lavere hældning, dog fylder denne meget grundet trappens høje udladning. 

Se vores ligeløb lige her →

Halvssvingstrappe

Dette forløb fylder meget i hullet, men ikke særlig meget i udladning. Dette gør halvsvingstrapper pladsbesparende i udladningen. 

Se vores halvsving lige her →

Kvartsvingstrappe

Dette forløb minder meget om halvsvingstrappen. Dog anbefales kvartsving især, hvis trappen skal placeres i et hjørne. Denne type forløb er mindre krævende end halvsing i hullet, men fylder lidt mere i udladningen afhængig af varianten. 

Se vores kvartsving lige her →

Spindeltrappe

Dette forløb egner sig til pladsbesparende steder, da udladning og hulmål ikke er særlig krævende. En spindel på diameter på under 120cm er meget pladsbesparende, men kan være udfordrende med pladsen. 

Se vores spindel lige her →

Har du brug for hjælp?

Har du brug for hjælp til valg af det rette produkt, eller er du blot mest tryg ved at bestille over telefonen? Ring eller skriv til os for personlig service og rådgivning.

// Thomas, Team Lead, Salg & Service

Adresse (kontor): Karolinevej 7, 4200 Slagelse | Telefon: 78 71 31 31 | E-mail: [email protected]


Hvilken trappe skal jeg vælge?

Hos os er det muligt at vælge en trappe som enten er justerbar eller præ-fabrikeret. Men hvad er forskellen, og hvilke muligheder giver de dig?

 

 

Hvad er en justerbar trappe?

En justerbar trappe findes blandt vores modul- og kit-trapper. Modultrapperne kendetegnes ved, at de f.eks. har en vange placeret centralt i trappen (den konstruktion under trinene, der bærer hele trappen).

Hos en modultrappe kan du justere både antallet af trin og afstanden mellem trinene. For eksempel kan du med trappen Basel fra Dolle vælge en lodret højde på 222 cm og herefter tilpasse trappen med 9, 10 eller 11 antal trin. Vi anbefaler altid at vælge det højeste antal trin, da det giver en lavere stigningshøjde mellem trinene, hvilket gør trappen mere behagelig at gå på. Trinstigningen kan f.eks. justeres fra 18-24 cm, hvor stigningen på 18 cm vil være mere behagelig end 24 cm. 

Nogle modultrapper er desuden justerbare i forløbet, så de kan drejes let til højre eller venstre. Enkelte modeller kan justeres op til 90 grader i forløbet/svinget, hvilket gør dem ideelle til pladsbesparende løsninger. Andre modultrapper tilbydes som både ligeløbstrappe, halvsvingstrappe og/eller kvartsvingstrappe. Har du f.eks. forelsket dig i en ligeløbstrappe, men har brug for en kvartsvingstrappe, kan det ofte lade sig gøre at få modellen i det ønskede forløb.

Kit-trapper er en fællesbetegnelse for et stort udvalg af trapper fra Dolle, herunder modeller som Atlanta, Dallas, Boston, Basel, Dublin, Cork, Berlin, Frankfurt, Hamburg, Sydney og Dubai. Disse trapper er designet med fleksibilitet og brugervenlighed i fokus.

Hvad er en præ-fabrikeret trappe?

En trappe som er præ-fabrikeret er vores trapper af træ og her kan trappens vange tilpasses. Ved at justere trappens højde altså at forkorte vangen, så må du forvente at sidste trin bliver med mindre afstand end trappens andre trin. Det er nemlig ikke muligt at justere trinafstanden, da trappens vange har udfræsninger til trinnene fra fabrikken af.

Dette kan for nogen være ubehageligt at gå på, men dette kan løses ved en DIY-løsning. Vi anbefaler, at gør-det-selv-personen eller hvis du har kontakt til en håndværker, laver et fiktivt repos i bunden af trappen. Se billedet til venstre for inspiration.

På alle trapper med træ-vanger kan man lave et fiktivt repos i bunden som kan have en anden stigning, så når man drejer eller underlaget skifter, så tænker man ikke over stigningsforskellen på samme måde. 
Reposet giver også trappen et sving, som kan være en fordel ved pladsbesparende områder. Det kan også skabe mulighed for ekstra opbevaring ved at lave en reol under trappen, hvis det ønskes.


Gå på opdagelse i vores trappeunivers

Hos Stigefabrikken.dk har vi et bredt udvalg af forskellige typer trapper. Vi er eksperter i sikkerhed i højden. Så husk du altid kan kontakte vores profesionelle og meget søde team, som altid sidder klar til at hjælpe dig med din nye trappe.

En ny terrassetrappe

 Med en galvaniseret trappe fra Stigefabrikken.se får du en robust og modstandsdygtig ståltrappe, der kræver minimal vedligeholdelse og har en lang levetid. Terrassetrapper gør det nemt at forbinde flere niveauer, hvilket sikrer hurtig og sikker adgang til haven fra din terrasse eller balkon.

For ekstra sikkerhed kan trappen udstyres med et flot galvaniseret stålgelænder, der matcher trappen og er vedligeholdelsesfrit. Gelænderet giver trappen et moderne udtryk og sikrer maksimal komfort og sikkerhed. Nyd udelivet med hurtig og sikker adgang til haven. Trapperne fås med trin i Trimax eller forskellige træsorter, med eller uden gelænder.

 

Er til dig der ønsker:

- En holdbar udendørs trappe

 

Se hele serien her →

En tidløs trætrappe

 Trætrapper er en tidløs og elegant løsning, der tilføjer varme og karakter til indendørs rum. Træets naturlige skønhed gør det til et populært valg for mange hjem, da det nemt kan tilpasses forskellige designstile, fra rustik til moderne. Trapper i træ er også kendt for deres holdbarhed og styrke, hvilket gør dem til en pålidelig mulighed for både travle husstande og rolige hjem.

Når du vælger en trætrappe, er det vigtigt at overveje træsorten. Hårde træsorter som eg, bøg og ask er populære for deres robusthed og modstandsdygtighed over for slid, mens blødere træsorter som fyr og gran kan være lettere at arbejde med og ofte er mere budgetvenlige. 

 

Er til dig der ønsker:

- Ønsker en bid af naturen i hjemmet

 

Se alle vores trætrapper her →

Billige trapper

Billige trapper er en økonomisk og praktisk løsning for dem, der ønsker at forbedre deres hjem uden at sprænge budgettet. Disse trapper kan fremstilles af materialer som træ og stål, som begge tilbyder holdbarhed til en lav pris. En økonomisk trappe er ofte mere pladsbesparende, hvilket gør dem ideelle til mindre rum.

Trinene kan være både almindelige eller kotelettrin, hvilket yderligere sparer plads. Selvom de er mere prisvenlige, er billige trapper stadig funktionelle og stilfulde. Ved at vælge en simpel konstruktion og standardmål kan du spare penge uden at gå på kompromis med kvaliteten. Regelmæssig vedligeholdelse sikrer, at dine billige trapper holder længe og fortsat ser godt ud.

 

Billige trapper er til dig der ønsker:

- En billig trappe

 

Se alle vores trapper her →

Trapper til industri og erhverv

Vi har et stærkt samarbejde med professionelle leverandører, hvilket giver os mulighed for at tilbyde et bredt udvalg af industritrapper og platforme, designet til at opfylde høje krav til sikkerhed og holdbarhed. Fremstillet af robuste materialer som stål og aluminium, sikrer vores trapper lang levetid og modstandsdygtighed over for slid og korrosion.

Uanset om du har brug for en flugtvej, adgang til maskiner eller lagervarer, kan vores kompetente medarbejdere hjælpe med at finde den rette løsning. Vores produkter, herunder skridsikre trin og modulopbyggede systemer, sikrer effektiv og sikker adgang i alle erhvervsmiljøer.

 

Industritrappe er til dig:

- Har høje krav til sikkerhed, materiale og certificeringer

 

Se mere til trapper til erhverv her →

Husk vedligholdelsen af din nye trappe

Vedligeholdelse af trætrapper er relativt enkel. Regelmæssig rengøring og lejlighedsvis behandling med olie eller lak kan forlænge trappens levetid og bevare dens skønhed. Uanset om du vælger en klassisk indendørstrappe eller en robust udendørstrappe, vil en trætrappe altid være en smuk og funktionel tilføjelse til dit hjem.