Behandling og vedligehold af trætrapper

Henter data...

Inden du går i gang med at behandle eller rengøre din nyindkøbte eller nyslebne trætrappe, bør du sætte dig ind i, hvilken behandling din trætrappe har bedst af. I denne artikel finder du en række gode råd til behandling, vedligehold og rengøring af trætrapper.

Oliebehandling af ubehandlede trætrapper (ikke nåletræ)

  • Gulvolie giver en flot finish til dine ubehandlede, ludbehandlede eller nyslebne trætrapper. Samtidig forstærker olien træet og efterlader en smuds- og væskeafvisende overflade.
  • Ved anvendelse af hvid gulvolie på lyse træsorter, vil du få fremhævet de naturlige lyse farver, som findes i træet.
  • Til de lidt mørkere træsorter kan du bruge en natur gulvolie. Efter behandlingen vil de gyldne toner i træet træde frem og du vil stå tilbage med en flot- og slidstærk trappe.
  • Til nåletræ som fyr og gran kan du med fordel benytte nåletræslud. Efter ludbehandlingen bør du give træet en gulvoliebehandling (som beskrevet herunder), for at forstærke træets overflade yderligere. For information om behandling med nåletræslud, klik her

Sådan gør du:

Såfrem trappen leveres adskilt, er det altid nemmest at behandle træet, før trappen samles. Dette giver dig bedre arbejdsforhold og mulighed for at behandle alle sider og kanter af vanger og trin ens.

  1. Start med at vaske trætrappen med en lunken og hårdt opvredet klud, så alt snavs og støv er væk fra træets overflade.
  2. Vent herefter til træet er 100% tørt.
  3. Ryst olien godt inden brug (og undervejs).
  4. Påfør olien med en svamp eller klud i et jævnt lag.
  5. Lad olien trække ind i træet i ca. 5-10 minutter. (Hvis der efterlades tørre pletter, bør du påføre mere olie).
  6. Hvis der er overskydende olie, kan det fjernes med en klud.
  7. Efterpolér din trappe efter ca. 6-8 timer.
  8. Efter et døgn kan trappen monteres og tages i brug.

OBS! Lad ikke trappen komme i forbindelse med vand de efterfølgende 3-5 dage.

Ludbehandling af trapper af nåletræ

  1. Start med at vaske trætrappen med en lunken og hårdt opvredet klud, så alt snavs og støv er væk fra træets overflade.
  2. Vent herefter til træet er 100% tørt.
  3. Ryst dunken med lud kraftigt inden brug og hæld den derefter op i en spand. Rør med jævne mellemrum i spanden, så de hvide pigmenter fra luden ikke bundfaldes.
  4. Sæt tape på enderne af trinene, så du undgår at træet rejser sig og så du ikke får unødige problemer ved montagen.
  5. Påfør et ufortyndet lag lud med en nylonpensel og påfør luden i årenes retning.
  6. Stil herefter alle de dele, som du har behandlet til tørring i minimum 8 timer ved ca. 20 grader.
  7. Efter de 8 timer, kan du fjerne eventuelle synlige kalkpigmenter med en hårdt opvredet klud.
  8. Efter et døgn anbefales det at efterbehandle med gulvolie. Se fremgangsmåden ovenfor ved at klikke her.

OBS! Brug beskyttelsesbriller og handsker under behandlingen.

Rengøring af trætrapper

Ved almindelig daglig rengøring rådes du til at tørre trappen af med en hårdt opvredet klud. For at give trappen en smule pleje efter rengøringen kan du evt. anvende en natursæbe, enten hvid: til lyse træsorter (ask, eg fyr etc.) eller natur: til mørkere træsorter (teak, valnød, mahogni etc.) Sæben har to funktioner: Den rengør trappen samtidig med, at den beskytter, så træoverfladen bliver mere modstandsdygtig.

OBS! Brug ikke sæbespåner, da det udtørrer træet.

Grundrengøring

Hvis det er blevet trappens tur til at få en ordentlig omgang, eller hvis den er blevet meget snavset, bør du rengøre med trærens, enten med hvid eller natur (blandet op med vand). Det gøres for at genoprette den beskyttende overflade. Se blandingsforhold på etiketten.

Hvis du ønsker en lakpleje til din trætrappe, fås det både i en mat og blank udgave. Lakplejen går ind og styrker træet - Men inden du påfører lakplejen skal du først rengøre med trærens. Derefter kan du påbegynde din lakering.

Hvis kluden bliver beskidt, skylder du den blot i rent vand og vrider den hårdt op.

OBS! Det er ikke nødvendigt at slibe trappen inden lakering, da lak er selvfjernende og der vil derfor ikke dannes et tykt lag på overfladen.

Pletfjerning

Har du en vanskelig og indgroet plet på din trætrappe, kan du anvende træpletfjerner. Spray direkte på pletten og lad det sidde i et øjeblik.

Hvis en væske eller andet snavs er groet langt ind i træet, kan du fjerne det ved at slibe let med et groft sandpapir. Derefter anbefales det at polere (korn 320), for at give en jævn og flot overflade. For at genskabe en flot overflade, kan det i nogle situationer være nødvendigt, at anvende plejeolie eller plejepasta. Hvis det bliver nødvendigt, skal du inden da have rengjort overfladerne med trærens. Derefter, skal du være helt sikker på, at trappen er 100% tør for olie. Til sidst, kan du behandle den med enten olie eller plejepasta. Til det, skal du bruge en klud, som kan du polere olien eller plejepastaen ind i træet med.

Sørg altid for at læse (og følge) etiketten/brugsanvisningen, som medfølger, når du køber træolie, lud, trærens m.m. Heri finder du information om anbefalede temperaturer o.lign. regler for afskaffelse af væskerne m.m.. Olieklude, svampe og polerepads etc. bør enten brændes, lægges i vand eller i lufttæt beholder efter brug, da der risiko for selvantændelse. Er du i tvivl, så ring til forhandleren af olien, du benytter.